Większość z nas staje się bardziej zapoznanymi odnośnie tego jak niewłaściwy wpływ na środowisko naturalne posiada znaczne nasilenie turystyki. Formą przeciwdziałania temu ujemnemu zdarzeniu jest ekoturystyka, która to przyczynia się do tworzenia nowych obiektów, jakimi są eko-hotele.
Czym wyróżniają się tego typu obiekty od tradycyjnych budynków hotelowych odwiedzanych zwyczajnie przez wycieczkowiczów? Przede wszystkim w tworzeniu ekologicznych obiektów wykorzystane zostały energooszczędne rozstrzygnięcia wykorzystujące odtwarzane pokłady energii, w celu zaręczenia przykładowo właściwej temperatury w hotelu. Aparaty, które nam to warunkują to przykładowo kolektory słoneczne.
W eko-hotelach zagwarantowana jest segregacja odpadów śmieciowych często wykraczająca poza trzy główne wyznaczniki, a zatem papier, szkło, tworzywo sztuczne, dopisując do tego elementy elektroniczne a także przeterminowane lekarstwa. W hotelach ekologicznych skosztować możemy jedzenia pochodzącego od regionalnej ludności.
Ekologiczność obiektów hotelowych to też podtrzymywanie działanie ludzi osiedlających dany obszar. Zważając na temat żywienia serwowanego w w hotelach o charakterze ekologicznym, musimy napomnieć o jego częstym zróżnicowaniu. Ekologiczne hotele podają potrawy kuchni bez mięsa, produkty dla cukrzyków oraz dania skomponowane z produktów nie zawierających na przykład glutenu.
Ekologiczne budowanie obiektów hotelowych to obustronny pożytek: ułatwia on turystom spędzanie wolnych chwil w miejscu, które jest życzliwe środowisku, a posiadaczom hoteli zezwala dokonać oszczędności powiązane z grzaniem budynku.