Posmakuj Toskanię
Toskania to malowniczy i szeroko ceniony rejon Włoch. Dotąd podróżowano tam głównie ze względu na zabytki oraz piękne krajobrazy. Obecnie rozpowszechnia się jeszcze inny model turystyki w tamte rejony – turystyka gastronomiczna.
Toskania wycieczki oferuje cudowne, bowiem wybrzeże morza Liguryjskiego oraz środkowe pasma Apenin mają bardzo zróżnicowany krajobraz i łagodny, ciepły klimat. Wielu Polaków nie dostrzega jednak ukrytego skarbu tego regionu jakim jest jego doskonała kuchnia. Toskania posiada setki unikalnych potraw, których smak wart jest degustacji. Przykładem tego typu dań jest Bistecca alla Fiorentina, czyli toskański befsztyk. Ten krwisty kotlet z mięsa przygotowuje się tylko z lokalnej odmiany krów rasy chianina. Każda porcja waży minimum pół kilogramów jednak zdarza się dużo więcej. Ta potrawa robi wrażenie i nie sposób się nią nie najeść. Kolejnym ciekawym daniem są tordelli lucchesi czyli ichniejsze pierogi w łagodnym, rozpływającym się w ustach cieście, nadziewane mięsem. Dla osób nie gustujących w potrawach mięsnych poleca się natomiast danie zwane zuppa ribollita. Jest to warzywna zupa krem stworzona z kapusty, fasoli i chleba. Znakomitym uzupełnieniem dań Toskańskich są wytrawne wina produkowane z lokalnych odmian winorośli. Warto udać się w kulinarną podróż po środkowych Włoszech i samemu przekonać się o mnogości i walorach tutejszej kuchni.